Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

Kalendar aktivnosti

27.9.
ned

Samoborsko gorje: Okić

Info: 091/579-4628 (Dino).   Opširnije

 

 

Plan izleta je informativnog karaktera i podložan je izmjenama.

 

 

 fb

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

planinarski put okic plesivica

rekracijske staze7

foto albumi

Madeira - otok vječnog proljeća, 20.4.2020. - 27.4.2020.

 

Pico RuivoPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
u suradnji s Turističkom agencijom Adrijana 

Povodom 10. obljetnice osnutka Društva
organizira planinarsko-turističku turu

 

MADEIRA - otok vječnog proljeća, Lisabon

20.4.2020. - 27.4.2020.

 

Program ture

 

1. dan (ponedjeljak), 20/4/20 ZAGREB – LISABON

Sastanak polaznika kod šaltera informacija, u Zračnoj luci Zagreb. Let Zagreb – Lisabon. Transfer do hotela i smještaj. Lisabon je glavni grad i po mnogima najljepši grad Portugala, ali i čitave istočne obale Atlantika. Grad je slikovitog ozračja, šarmantnih ulica, arapskog utjecaja, uspinjača koje voze strminama od kojih zastaje dah – bez obzira na godišnja doba, Lisabon je uvijek živahan, a tramvaji žute boje su jedna od znamenitosti koja uveseljava turiste… Iz brojnih restorana ovog grada odzvanjaju nostalgične pjesme pjevača Fada (portugalska nacionalna glazba koju karakteriziraju tužne melodije i tekstovi), a uz pasteis de bacalhau (tradicionalno jelo od bakalara) i čašu odličnog portugalskog vina uživat ćete u pjesmi pjevača svih generacija jer Fado je u Lisabonu i stil života. Razgled grada: TRG MARQUES DE POMBAL, AVENIDA DA LIBERDADE, TRG ROSSIO, ČETVRT BAIXA – središte grada, DIZALO SANTA JUSTA, TRGOVAČKA ULICA RUA AUGUSTA, TRGOVAČKI TRG PRAÇA DO COMÉRCIO SA SLAVOLUKOM I SPOMENIKOM KRALJU JOSEU I., LISABONSKA KATEDRALA… Povratak u hotel, noćenje.

 

2. dan (utorak), 21/4/20 LISABON – FUNCHAL
Doručak. Transfer do zračne luke. Let Lisabon – Funchal. Transfer do hotela. Razgled grada, uz pratitelja. Preporučujemo posjet tržnici MERCADO DOS LAVRADORES, s bogatom ponudom egzotičnog tropskog voća, povrća i ribe. Posjetit ćemo GRADSKU KATEDRALU, jednu od najstarijih građevina na Madeiri, iz vremena kolonizacije otoka, sagrađenu 1514. na inicijativu slavnog kralja Manuela. 

Moguć je posjet i TROPSKOM VRTU (fakultativno), površine 70.000 m2, bogate zbirke egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta. U okviru vrta smješteni su i muzej i izložbeni prostori. Tu se nalazi više od tristo izloženih dragulja, s posebnim naglaskom na dijamante. Vrt čuva i izuzetnu zbirku keramičkih pločica iz razdoblja od 15. do 20. st., iz čitavog Portugala. 

Za ljubitelje zelenila, moguća opcija posjet i BOTANIČKOM VRTU (fakultativno), koji se nalazi nešto niže ispod Tropskog vrta, prema centru grada, moguć pristup: žičarom, busom ili pješice. (4 km, šetnja oko 1 h). Slobodno vrijeme za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421. godine, za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i epitetom najčišće europske prijestolnice, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda. Za kraj šetnje Funchalom posjetite neki od vinskih podruma i degustirajte poznato vino s Madeire. Povratak u hotel, noćenje.


3. dan (srijeda), 22/4/20 FUNCHAL – LEVADA DE CALDEIRÃO VERDE – SANTANA
Doručak, vožnja prema Santani te nastavak prema parku Queimadas, obilazak jedne od najatraktivnijih levada otoka, Levada de Caldeirão Verde. 

Tura: Redondo – Parque de las Queimadas – Caldeirão Verde i natrag. 

Planinarska /pješačka tura: 15 km.; cca: 4 – 4,5 h; /Ukupno: odlazak i povratak/ 

Točka polaska: 874 m; cilj: 1.074m.; uspon: 200 m; spust: 200 m
Jedna od najatraktivnijih levada na otoku, zbog dužine puta potrebno je uložiti nešto više truda, ali vrijedi je posjetiti. Levada de Caldeirão Verde izgrađena je u 18. st. te je impresivan građevinski poduhvat za to doba. Zahvaljujući ovoj levadi, moguće je pristupiti duboko u unutrašnjost otoka i doline Ribeira Grande ou de Såo Jorge. Prolaskom kroz prirodne ljepote otoka i ugođaj divljine kišne šume Madeire, s rijetkim primjercima kolosa cedra i bukve, crnogorice i šume Laurissilva. Put vodi kroz divlji dio otoka, pored vodopada, kroz tunele, s pogledima na sjevernu stranu otoka i sela ispod. Cilj puta jest slap Caldeirão Verde, zeleni amfiteatar s malim jezerom u koje se, s visine od 80 m, ruši slap. Pauza uz okrijepu i osvježenje te povratak do autobusa.
U povratku do hotela, pauza u SANTANI, tradicionalnom selu otoka gdje se još i danas mogu vidjeti neobične kuće sa slamnatim krovovima, koje su zaštićene, kao kulturno nasljeđe otoka.
Ovisno o vremenu, moguć je posjet jednom od vidikovaca, stijeni Faial /Guindaste/ ili Ponta do Garajau /Cristo Rei/.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor.
Povratak u hotel, noćenje.

4. dan (četvrtak), 23/4/20 FUNCHAL – VEREDA DA PONTA DE SÃO LOURENÇO
Doručak. Odlazak na jednu od litica na Madeiri, staza svetog Lourença, na najistočnijem dijelu otoka. Uski poluotok je većim dijelom zaštićen kao rezervat prirode, i dio je mreže Natura 2000.
Staza: Nadmorska visina: 70 -110 m; duljina staze 4 Km, ( + 4 Km u povratku)
Trajanje: 2,5-3 h; Zahtjevnost: manje zahtjevno
Početak / kraj ceste: ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal) / ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal)
Povratak u Funchal, posjet parku Svete Katarine, bogat zelenilom Madeire i mnogih drugih dijelova svijeta. Odlazak do Ronaldovog muzeja CR7, i spomenika Ronaldu. Dalje šećemo po Promenade de Funchal, do centra grada, posjet marini gdje je usidrena je Kolumbova Santa Maria (replika).
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor. Moguća samostalna tura, Hop on Hop off razgled autobusom, koji obilazi značajnije točke grada i okolice.
Povratak u hotel, noćenje.


5. dan (petak), 24/4/20 VRHOVI MADEIRE PICO RUIVO (1.862m) – PICO DO ARIEIRO (1.818m)
Nakon doručka, vožnja na sjevernu stranu otoka, do platoa Achada do Texiera (1.592 m), gdje počinje planinarska tura.
Planinarska tura: Achada do Texiera (1.592m) – planinarski dom Pico Ruivo (1.775m) – vrh Pico Ruivo (1.862 m) – nastavak vršnim grebenom do vrha – Pico do Arieiro (1.818 m).
Tura: 8,5 km.; cca: 4,5 - 5 h hoda; start 1.592 m; Cilj: 1.816 m.; uspon: 920 m; spust: 620 m
Oscilacije tijekom puta: od 1.592 m – 1.862 m – 1.550 m. – 1.818 m
Nezaboravna planinarska tura koja grebenskim dijelom masiva povezuje dva najviša vrha Madeire, Pico Ruivo (1.862 m), i vrh Pico do Arieiro (1.818 m), putem kojim se spušta i uspinje u više navrata, od 1.862 m – spušta se do 1550 m i penje se na 1.816 m. Put vodi po planinskom hrptu, kroz usjeke, tunele i špilje, ukopan u padine, put je prekrasnih
vidika i posebnog planinskog ugođaja u specifičnom krajoliku. Čitava trasa je popločena i osigurana, održavana i zaštićena. Cijeli planinski masiv je integriran u EU Ekološku mrežu Natura 2000.
Po dolasku na vrh Pico Arieiro (1.818 m)., kraća stanka i polazak za Funschal, prema hotelu.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor.
Povratak u hotel, noćenje.


6. dan (subota), 25/4/20 FUNCHAL – ZAPADNA MADEIRA (CAMARA DE LOBOS – PORTO MONIZ – SAO VICENTE)
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet na zapadni dio otoka uz Estradu Monumental, na otkrivanje ljepota obale Madeire : ribarsko selo Camara de Lobos, poznato po terasastim nasadima banana i vinove loze, seoce koje je nadahnulo Sir Winstona Churchilla da ga ovjekovječi na slikarskom platnu, rt Cabo Girão, (580 m), najviša morska stijena u Europi i druga na svijetu s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev Funchala , slikovito selo uz more Ribeira Brava usred nasada šećerne trske . Nastavak preko platoa Paul da Serra (1.400 m n/m) do Porto Moniza,
poznatog po svojim prirodnim vulkanskim morskim bazenima od crne lave. Nastavak vožnje prema slikovitom mjestu São Vicente. Nakon ručka (uključen u cijenu), odlazak na drugu stranu otoka, do mjesta Chão dos Louros, okruženog dijelovima poznate Laurissilva šume, jedinstvene u svijetu i na zaštićenoj svjetskoj listi prirodne baštine.
Dolazak do Encumeade, mjesta odakle se mogu vidjeti i sjeverna i južna strana otoka.
Povratak u Funchal kroz selo Serra d'Agua. Povratak u hotel, noćenje.


7. dan (nedjelja), 26/4/20 FUNCHAL – LISABON
Doručak. Transfer do zračne luke. Let Funchal – Lisabon. Po dolasku u Lisabon, smještaj u hotel te odlazak javnim prijevozom do najpoznatije lisabonske četvrti, Belem, odakle su slavni portugalski moreplovci polazili u misije otkrivanja novih kontinenata. Slijedi razgled: TORRE DE BELEM, SPOMENIK OTKRIĆIMA, SAMOSTAN SV. JERONIMA - POČIVALIŠTE SLAVNOG VASCA DA GAME, TRG PRAÇA DO IMPÉRIO, KULTURNI CENTAR BELEM… Povratak u hotel, noćenje.


8. dan (ponedjeljak), 27/4/20 LISABON – ZAGREB
Doručak. Transfer do zračne luke. Let Lisabon – Zagreb.

 
Cijena: 7.670,00 HRK
 

Cijena uključuje:
• prijevoz zrakoplovom Zagreb – Lisabon – Funchal – Lisabon – Zagreb
• šest transfera zračna luka – hotel – zračna luka, u Lisabonu i Funchalu
• razglede prema programu
• zrakoplovne pristojbe
• dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Lisabonu
• pet noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Funchalu
• lokalni prijevoz za planinarske ture (četiri ture)
• pratitelja putovanja ispred agencije
• osiguranje od odgovornosti agencije
• jamčevinu
• troškove organizacije programa

 
DOPLATE (informativne cijene, podložne promjenama, na što Organizator nema utjecaj):DOPLATE (informativne cijene, podložne promjenama, na što Organizator nema utjecaj):• boravišna pristojba – 2,00€ – 3,00€ po osobi i noćenju, OBAVEZNA DOPLATA, na licu mjesta• ulaznice u Botanički i Tropski vrt• jednokrevetna soba – 1.520,00 HRK• paket putnog osiguranja (međunarodno zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od otkazaputovanja) – na upit
 
NAPOMENE:• za navedeno putovanje agencija ne vrši povrat novca, ukoliko se ne uplati osiguranje od otkaza putovanja• plaćanje putovanja u zrakoplovu nije moguće• kalkulacija je rađena na bazi 20 osoba• navedene cijene podložne su promjenama, na što Organizator nema utjecaja• neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju neobvezuju Organizatora putovanja; državljani RH mogu koristiti osobnu iskaznicu ili putovnicu• putni dokumenti moraju biti valjani na dan predviđenog odlaska s područja u koje se putuje• Organizator putovanja ima pravo izmjene programa puta, kao i polazaka, ukoliko uvjeti tako nalažu• za planinarske ture ponesite standardnu planinarsku odjeću, slojevitu. Budući da su ture pješačko– planinarske, potrebna je čvrsta obuća, gojzerice ili čvrste visoke cipele, baterijska lampa,planinarski štapovi, odjeća jesenskog i proljetnog tipa, vjetrovke i slojevite majice. Zbogspecifičnosti mikroklime i smještaja te vjetrova u Atlantiku, brze su promjene klime (temperaturacca.14°C – 20°C)• ljubazno Vas molimo da prije putovanja pročitate Opće uvjete poslovanja turističke agencije Adrijana.
 
Za ovo putovanje vrijede OPĆI UVJETI POSLOVANJA agencijeZa ovo putovanje vrijede OPĆI UVJETI POSLOVANJA agencijeAdrijana.
 
TURISTIČKA AGENCIJA ADRIJANA, Međimurska 9, 10 000 Zagreb, ž
Tel: + 385 1 4872 241, Fax: +385 1 4872 243,
e-mail: info@adrijanaputovanja.hr 
ADRIJANA ZNANJE j.d.o.o.
ID kod: HR – AB – 01 – 081039964