Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

Kalendar aktivnosti

20./21.7.
sub/ned

Julijske Alpe: Mojstrovka, Prisojnik

Info: 091 337 1091 (Denis)

 

28.7.
nedjelja

Šuma Starča

Info: 091 444 6080 (Željko)

 

 

Plan izleta je informativnog karaktera i podložan je izmjenama.

 

 Plan izleta za srpanj (pdf)

 

 fb

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

Madeira - travanj 2020.

 
Pico RuivoPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
u suradnji s Turističkom agencijom Adrijana 
Povodom 10. obljetnice osnutka Društva
organizira planinarsko-turističku turu
 
MADEIRA - otok vječnog proljeća
Travanj 2020.
 
Program ture
 
1. dan ZAGREB – FUNCHAL
Sastanak polaznika u 6:00, kod šaltera informacija, u Zračnoj luci Zagreb. Let Zagreb – Funchal. Dolazak u Funchal, prijestolnicu otoka. Prijevoz do hotela, smještaj, noćenje.

Funchal tropski vrt2. dan FUNCHAL
Nakon doručka, razgled grada, uz pratitelja. Preporučujemo posjet tržnici MERCADO DOS LAVRADORES, s bogatom ponudom egzotičnog tropskog voća, povrća i ribe. Posjetit ćemo GRADSKU KATEDRALU, jednu od najstarijih građevina na Madeiri, iz vremena kolonizacije otoka, sagrađenu 1514. na inicijativu slavnog kralja Manuela.

Moguć je posjet i TROPSKOM VRTU (fakultativno), površine 70.000 m2, bogate zbirke egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta. U okviru vrta smješteni su i muzej i izložbeni prostori. Tu se nalazi više od tristo izloženih dragulja, s posebnim naglaskom na dijamante. Vrt čuva i izuzetnu zbirku keramičkih pločica iz razdoblja od 15. do 20. st., iz čitavog Portugala.
Za ljubitelje zelenila, moguća opcija posjet i BOTANIČKOM VRTU (fakultativno), koji se nalazi nešto niže ispod Tropskog vrta, prema centru grada, moguć pristup: žičarom, busom ili pješice. (4 km, šetnja oko 1 h).

Slobodno vrijeme za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421. godine, za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i epitetom najčišće europske prijestolnice, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda. Za kraj šetnje Funchalom posjetite neki od vinskih podruma i degustirajte poznato vino s Madeire. Noćenje.
 
Pico Ruivo3. dan VRHOVI MADEIRE PICO RUIVO (1.862m) – PICO DO ARIEIRO (1.818m)
Nakon doručka, vožnja na sjevernu stranu otoka, do platoa Achada do Texiera (1.592 m), gdje počinje planinarska tura.
Planinarska tura: Achada do Texiera (1.592m) – planinarski dom Pico Ruivo (1.775m) – vrh Pico Ruivo (1.862 m) – nastavak vršnim grebenom do vrha – Pico do Arieiro (1.818 m).
Tura: 8,5 km.; cca: 4,5 - 5 h hoda; start 1.592 m; Cilj: 1.816 m.; uspon: 920 m; spust: 620 m
Oscilacije tijekom puta: od 1.592 m – 1.862 m – 1.550 m. – 1.818 m

Nezaboravna planinarska tura koja grebenskim dijelom masiva povezuje dva najviša vrha Madeire, Pico Ruivo (1.862 m), i vrh Pico do Arieiro (1.818 m), putem kojim se spušta i uspinje u više navrata, od 1.862 m – spušta se do 1550 m i penje se na 1.816 m. Put vodi po planinskom hrptu, kroz usjeke, tunele i špilje, ukopan u padine, put je prekrasnih vidika i posebnog planinskog ugođaja u specifičnom krajoliku. Čitava trasa je popločena i osigurana, održavana i zaštićena. Cijeli planinski masiv je integriran u EU Ekološku mrežu Natura 2000.
Po dolasku na vrh Pico Arieiro (1.818 m)., kraća stanka i polazak za Funschal, prema hotelu.

Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor. Noćenje.
 
Camara de Lobos4. dan ZAPADNA MADEIRA (CAMARA DE LOBOS – PORTO MONIZ – SAO VICENTE)
Doručak. Slobodan dan za odmor. Preporučujemo odlazak na cjelodnevni izlet na zapadni dio otoka uz Estradu Monumental s mjesnim vodičem, na otkrivanje ljepota obale Madeire : ribarsko selo Camara de Lobos, poznato po terasastim nasadima banana i vinove loze, seoce koje je nadahnulo Sir Winstona Churchilla da ga ovjekovječi na slikarskom platnu , rt Cabo Girão, (580 m), najviša morska stijena u Europi i druga na svijetu s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev Funchala , slikovito selo uz more Ribeira Brava usred nasada šećerne trske.
 
Nastavak preko platoa Paul da Serra (1.400 m n/m) do Porto Moniza, poznatog po svojim prirodnim vulkanskim morskim bazenima od crne lave. Nastavak vožnje prema slikovitom mjestu São Vicente. Nakon ručka (uključen u cijenu), odlazak na drugu stranu otoka, do mjesta Chão dos Louros, okruženog dijelovima poznate Laurissilva šume, jedinstvene u svijetu i na zaštićenoj svjetskoj listi prirodne baštine. Dolazak do Encumeade, mjesta odakle se mogu vidjeti i sjeverna i južna strana otoka. Povratak u Funchal kroz selo Serra d'Agua. Noćenje.
 
Levada de Caldeirao Verde5. dan LEVADA DE CALDEIRÃO VERDE – SANTANA
Doručak, vožnja prema Santani te nastavak prema parku Queimadas, obilazak jedne od najatraktivnijih levada otoka, Levada de Caldeirão Verde.
Tura: Redondo – Parque de las Queimadas – Caldeirão Verde i natrag.
Planinarska /pješačka tura: 15 km.; cca: 4 – 4,5 h; /Ukupno: odlazak i povratak/
Točka polaska: 874 m; cilj: 1.074m.; uspon: 200 m; spust: 200 m

Jedna od najatraktivnijih levada na otoku, zbog dužine puta potrebno je uložiti nešto više truda, ali vrijedi je posjetiti. Levada de Caldeirão Verde izgrađena je u 18. st. te je impresivan građevinski poduhvat za to doba. Zahvaljujući ovoj levadi, moguće je pristupiti duboko u unutrašnjost otoka i doline Ribeira Grande ou de Såo Jorge. Prolaskom kroz prirodne ljepote otoka i ugođaj divljine kišne šume Madeire, s rijetkim primjercima kolosa cedra i bukve, crnogorice i šume Laurissilva. Put vodi kroz divlji dio otoka, pored vodopada, kroz tunele, s pogledima na sjevernu stranu otoka i sela ispod. Cilj puta jest slap Caldeirão Verde, zeleni amfiteatar s malim jezerom u koje se, s visine od 80 m, ruši slap. Pauza uz okrijepu i osvježenje te povratak do autobusa.

U povratku do hotela, pauza u SANTANI, tradicionalnom selu otoka gdje se još i danas mogu vidjeti neobične kuće sa slamnatim krovovima, koje su zaštićene, kao kulturno nasljeđe otoka.

Ovisno o vremenu, moguć je posjet jednom od vidikovaca, stijeni Faial /Guindaste/ ili Ponta do Garajau /Cristo Rei/.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor.
Noćenje.
 
Vereda da Ponta de Sao Lourenco6. dan FUNCHAL – VEREDA DA PONTA DE SÃO LOURENÇO
Doručak. Odlazak na jednu od litica na Madeiri, staza svetog Lourença, na najistočnijem dijelu otoka. Uski poluotok je većim dijelom zaštićen kao rezervat prirode, i dio je mreže Natura 2000.
Staza: Nadmorska visina: 70 -110 m; duljina staze 4 Km, ( + 4 Km u povratku)
Trajanje: 2,5-3 h; Zahtjevnost: manje zahtjevno
Početak / kraj ceste: ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal) / ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal)

Povratak u Funchal, posjet parku Svete Katarine, bogat zelenilom Madeire i mnogih drugih dijelova svijeta. Odlazak do Ronaldovog muzeja CR7, i spomenika Ronaldu. Dalje šećemo po Promenade de Funchal, do centra grada, posjet marini gdje je usidrena Kolumbova Santa Maria (replika).
Povratak u hotel, noćenje.
 
Boca da Corrida7. dan FUNCHAL – PICO GRANDE 1.654m / CURRAL DAS FREIRAS / MURTEIRAS/
Doručak. Doručak i vožnja prema Câmara de Lobos te dalje do Boca da Corridu. Među najbolje planinarske ture ubraja se i uspon na Pico Grandeu (1.654m). Iako nije najviši vrh, smješten u središnjem dijelu masiva, postao je atraktivnim i među posjećenijim vrhovima u planinarskim krugovima. Greben i plato Paúl da Serra spadaju među najbolje vidikovce otoka.
Planinarska tura: Boca da Corrida (1.235 m) – Boca do Cerro (1.290 m) – Pico Grande 1.654 m – Faja Escura (676 m)
Tura: 8,5 km; cca: 4,5 – 5 h hoda; Start 1.235 m; Vrh: 1.654 m.; Cilj: 676 m
Uspon: 420 m; spust: 970 m (spuštanje prema selu Curral das Freira)
Moguća opcija: povratak istim putem dolaska
Start: 1.235 m; Vrh: 1.654 m.; Cilj: 1.235 m; uspon: 420 m; spust: 420 m

Uspon zelenim grebenskim putem od Boca da Corrida (1.235 m), i do vrha Pico Grande (1.654 m). U povratku, ovisno o uvjetima, moguć spust na istočnu stranu u Fajã Escura (677 m) prema selu CURRAL DAS FREIRAS, ušuškano u kraterskoj dolini i okruženo vrhovima Madeire. Selo je bilo izolirano od suvremenog svijeta sve do 1959. god., kad je izgrađena cesta. Osnovano je u 16. st., kada su redovnice iz samostana Santa Clara u Funchalu pobjegle u dolinu, kako bi se sakrile od piratskih napada. Nakon kratke stanke i razgleda sela i crkve, nastavak vožnje panoramskom cestom za Funchal, usputna kava.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan za vlastiti program.
Navečer predlažemo odlazak u tipični otočni restoran i uživanje u espetadi, govedini s biljem pečenoj na otvorenoj vatri, uz tradicionalni fado. Noćenje.
 
8. dan FUNCHAL – ZAGREB
Doručak, slobodno vrijeme za uživanje u Funchalu, do polaska u zračnu luku.
 
Cijena izleta bit će objavljena uskoro. Bit će omogućeno plaćanje u više rata. Uplate će se vršiti u Agenciji ili na žiro račun iste.
 
Informacije: 091 444 60 80 (Željko). 
Molimo sve zainteresirane za ovaj izlet da se jave na gornji broj.