Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

plakat ops 2019 A3 ver5 krivulje1a

Kalendar aktivnosti

23.3.
subota
Plaški: Pohod "Dolinom i planinom"
Info: 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 
24.3.
nedjelja
Posavsko hribovje (Slo): Lisca, ferata
Info: 091 337 1091 (Denis)  Opširnije
 
31.3.
nedjelja
Svetonedeljski bregi - poslijepodnevna šetnja za građanstvo
Info: 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 
2.4.
utorak
Boris Čujić: 39 godina vertikale, predavanje
Info: 091 337 1091 (Denis)  Opširnije
 
5.-7.4.
pet-ned
Vlašić (BiH), Lašvanska dolina, Jajce
Info: 091 676 7232 (Ivica), 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 

 

 Plan izleta za ožujak (pdf)

 

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

 fb

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

Madeira - travanj 2020.

 
Pico RuivoPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
u suradnji s Turističkom agencijom Adrijana 
Povodom 10. obljetnice osnutka Društva
organizira planinarsko-turističku turu
 
MADEIRA - otok vječnog proljeća
Travanj 2020.
 
Program ture
 
1. dan ZAGREB – FUNCHAL
Sastanak polaznika u 6:00, kod šaltera informacija, u Zračnoj luci Zagreb. Let Zagreb – Funchal. Dolazak u Funchal, prijestolnicu otoka. Prijevoz do hotela, smještaj, noćenje.

Funchal tropski vrt2. dan FUNCHAL
Nakon doručka, razgled grada, uz pratitelja. Preporučujemo posjet tržnici MERCADO DOS LAVRADORES, s bogatom ponudom egzotičnog tropskog voća, povrća i ribe. Posjetit ćemo GRADSKU KATEDRALU, jednu od najstarijih građevina na Madeiri, iz vremena kolonizacije otoka, sagrađenu 1514. na inicijativu slavnog kralja Manuela.

Moguć je posjet i TROPSKOM VRTU (fakultativno), površine 70.000 m2, bogate zbirke egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta. U okviru vrta smješteni su i muzej i izložbeni prostori. Tu se nalazi više od tristo izloženih dragulja, s posebnim naglaskom na dijamante. Vrt čuva i izuzetnu zbirku keramičkih pločica iz razdoblja od 15. do 20. st., iz čitavog Portugala.
Za ljubitelje zelenila, moguća opcija posjet i BOTANIČKOM VRTU (fakultativno), koji se nalazi nešto niže ispod Tropskog vrta, prema centru grada, moguć pristup: žičarom, busom ili pješice. (4 km, šetnja oko 1 h).

Slobodno vrijeme za šetnju čarobnim mjestom punim zelenila, cvijeća i parkova, za kupovinu suvenira ili osobne programe. Funchal je osnovan 1421. godine, za vrijeme slavnog portugalskog kralja Henrika Pomorca. U novije je doba poznat kao odmaralište bogatih i plemstva. Grad se diči i epitetom najčišće europske prijestolnice, a zaljubljenicima u nogomet poznat je i kao rodni grad Cristiana Ronalda. Za kraj šetnje Funchalom posjetite neki od vinskih podruma i degustirajte poznato vino s Madeire. Noćenje.
 
Pico Ruivo3. dan VRHOVI MADEIRE PICO RUIVO (1.862m) – PICO DO ARIEIRO (1.818m)
Nakon doručka, vožnja na sjevernu stranu otoka, do platoa Achada do Texiera (1.592 m), gdje počinje planinarska tura.
Planinarska tura: Achada do Texiera (1.592m) – planinarski dom Pico Ruivo (1.775m) – vrh Pico Ruivo (1.862 m) – nastavak vršnim grebenom do vrha – Pico do Arieiro (1.818 m).
Tura: 8,5 km.; cca: 4,5 - 5 h hoda; start 1.592 m; Cilj: 1.816 m.; uspon: 920 m; spust: 620 m
Oscilacije tijekom puta: od 1.592 m – 1.862 m – 1.550 m. – 1.818 m

Nezaboravna planinarska tura koja grebenskim dijelom masiva povezuje dva najviša vrha Madeire, Pico Ruivo (1.862 m), i vrh Pico do Arieiro (1.818 m), putem kojim se spušta i uspinje u više navrata, od 1.862 m – spušta se do 1550 m i penje se na 1.816 m. Put vodi po planinskom hrptu, kroz usjeke, tunele i špilje, ukopan u padine, put je prekrasnih vidika i posebnog planinskog ugođaja u specifičnom krajoliku. Čitava trasa je popločena i osigurana, održavana i zaštićena. Cijeli planinski masiv je integriran u EU Ekološku mrežu Natura 2000.
Po dolasku na vrh Pico Arieiro (1.818 m)., kraća stanka i polazak za Funschal, prema hotelu.

Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor. Noćenje.
 
Camara de Lobos4. dan ZAPADNA MADEIRA (CAMARA DE LOBOS – PORTO MONIZ – SAO VICENTE)
Doručak. Slobodan dan za odmor. Preporučujemo odlazak na cjelodnevni izlet na zapadni dio otoka uz Estradu Monumental s mjesnim vodičem, na otkrivanje ljepota obale Madeire : ribarsko selo Camara de Lobos, poznato po terasastim nasadima banana i vinove loze, seoce koje je nadahnulo Sir Winstona Churchilla da ga ovjekovječi na slikarskom platnu , rt Cabo Girão, (580 m), najviša morska stijena u Europi i druga na svijetu s koje se pruža prekrasan pogled na zaljev Funchala , slikovito selo uz more Ribeira Brava usred nasada šećerne trske.
 
Nastavak preko platoa Paul da Serra (1.400 m n/m) do Porto Moniza, poznatog po svojim prirodnim vulkanskim morskim bazenima od crne lave. Nastavak vožnje prema slikovitom mjestu São Vicente. Nakon ručka (uključen u cijenu), odlazak na drugu stranu otoka, do mjesta Chão dos Louros, okruženog dijelovima poznate Laurissilva šume, jedinstvene u svijetu i na zaštićenoj svjetskoj listi prirodne baštine. Dolazak do Encumeade, mjesta odakle se mogu vidjeti i sjeverna i južna strana otoka. Povratak u Funchal kroz selo Serra d'Agua. Noćenje.
 
Levada de Caldeirao Verde5. dan LEVADA DE CALDEIRÃO VERDE – SANTANA
Doručak, vožnja prema Santani te nastavak prema parku Queimadas, obilazak jedne od najatraktivnijih levada otoka, Levada de Caldeirão Verde.
Tura: Redondo – Parque de las Queimadas – Caldeirão Verde i natrag.
Planinarska /pješačka tura: 15 km.; cca: 4 – 4,5 h; /Ukupno: odlazak i povratak/
Točka polaska: 874 m; cilj: 1.074m.; uspon: 200 m; spust: 200 m

Jedna od najatraktivnijih levada na otoku, zbog dužine puta potrebno je uložiti nešto više truda, ali vrijedi je posjetiti. Levada de Caldeirão Verde izgrađena je u 18. st. te je impresivan građevinski poduhvat za to doba. Zahvaljujući ovoj levadi, moguće je pristupiti duboko u unutrašnjost otoka i doline Ribeira Grande ou de Såo Jorge. Prolaskom kroz prirodne ljepote otoka i ugođaj divljine kišne šume Madeire, s rijetkim primjercima kolosa cedra i bukve, crnogorice i šume Laurissilva. Put vodi kroz divlji dio otoka, pored vodopada, kroz tunele, s pogledima na sjevernu stranu otoka i sela ispod. Cilj puta jest slap Caldeirão Verde, zeleni amfiteatar s malim jezerom u koje se, s visine od 80 m, ruši slap. Pauza uz okrijepu i osvježenje te povratak do autobusa.

U povratku do hotela, pauza u SANTANI, tradicionalnom selu otoka gdje se još i danas mogu vidjeti neobične kuće sa slamnatim krovovima, koje su zaštićene, kao kulturno nasljeđe otoka.

Ovisno o vremenu, moguć je posjet jednom od vidikovaca, stijeni Faial /Guindaste/ ili Ponta do Garajau /Cristo Rei/.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan, za odmor.
Noćenje.
 
Vereda da Ponta de Sao Lourenco6. dan FUNCHAL – VEREDA DA PONTA DE SÃO LOURENÇO
Doručak. Odlazak na jednu od litica na Madeiri, staza svetog Lourença, na najistočnijem dijelu otoka. Uski poluotok je većim dijelom zaštićen kao rezervat prirode, i dio je mreže Natura 2000.
Staza: Nadmorska visina: 70 -110 m; duljina staze 4 Km, ( + 4 Km u povratku)
Trajanje: 2,5-3 h; Zahtjevnost: manje zahtjevno
Početak / kraj ceste: ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal) / ER 109 (Baía d'Abra - Caniçal)

Povratak u Funchal, posjet parku Svete Katarine, bogat zelenilom Madeire i mnogih drugih dijelova svijeta. Odlazak do Ronaldovog muzeja CR7, i spomenika Ronaldu. Dalje šećemo po Promenade de Funchal, do centra grada, posjet marini gdje je usidrena Kolumbova Santa Maria (replika).
Povratak u hotel, noćenje.
 
Boca da Corrida7. dan FUNCHAL – PICO GRANDE 1.654m / CURRAL DAS FREIRAS / MURTEIRAS/
Doručak. Doručak i vožnja prema Câmara de Lobos te dalje do Boca da Corridu. Među najbolje planinarske ture ubraja se i uspon na Pico Grandeu (1.654m). Iako nije najviši vrh, smješten u središnjem dijelu masiva, postao je atraktivnim i među posjećenijim vrhovima u planinarskim krugovima. Greben i plato Paúl da Serra spadaju među najbolje vidikovce otoka.
Planinarska tura: Boca da Corrida (1.235 m) – Boca do Cerro (1.290 m) – Pico Grande 1.654 m – Faja Escura (676 m)
Tura: 8,5 km; cca: 4,5 – 5 h hoda; Start 1.235 m; Vrh: 1.654 m.; Cilj: 676 m
Uspon: 420 m; spust: 970 m (spuštanje prema selu Curral das Freira)
Moguća opcija: povratak istim putem dolaska
Start: 1.235 m; Vrh: 1.654 m.; Cilj: 1.235 m; uspon: 420 m; spust: 420 m

Uspon zelenim grebenskim putem od Boca da Corrida (1.235 m), i do vrha Pico Grande (1.654 m). U povratku, ovisno o uvjetima, moguć spust na istočnu stranu u Fajã Escura (677 m) prema selu CURRAL DAS FREIRAS, ušuškano u kraterskoj dolini i okruženo vrhovima Madeire. Selo je bilo izolirano od suvremenog svijeta sve do 1959. god., kad je izgrađena cesta. Osnovano je u 16. st., kada su redovnice iz samostana Santa Clara u Funchalu pobjegle u dolinu, kako bi se sakrile od piratskih napada. Nakon kratke stanke i razgleda sela i crkve, nastavak vožnje panoramskom cestom za Funchal, usputna kava.
Dio grupe koji ne ide na izlet, ima slobodan dan za vlastiti program.
Navečer predlažemo odlazak u tipični otočni restoran i uživanje u espetadi, govedini s biljem pečenoj na otvorenoj vatri, uz tradicionalni fado. Noćenje.
 
8. dan FUNCHAL – ZAGREB
Doručak, slobodno vrijeme za uživanje u Funchalu, do polaska u zračnu luku.
 
Cijena izleta bit će objavljena uskoro. Bit će omogućeno plaćanje u više rata. Uplate će se vršiti u Agenciji ili na žiro račun iste.
 
Informacije: 091 444 60 80 (Željko). 
Molimo sve zainteresirane za ovaj izlet da se jave na gornji broj.