Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

17.10.2021. (nedjelja) Vinodol: Staza krša i kuša, Ljubavna cestica

 

10102021 vinodol pogled6PLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA

organizira jednodnevni planinarski izlet

 

VINODOL: Staza krša i kuša, Ljubavna cestica

nedjelja, 17. listopada 2021.

 

Plan izleta:

- polazak u 7:00 s parkirališta iza pošte u Svetoj Nedelji

- prijevoz osobnim automobilima do mjesta Tribalj u Vinodolu; putovanje traje otprilike 2 sata

 

Trasa hoda: Tribalj - Sopalj - Kavranova stijena - gradina Badanj - Crikvenica

Nakon kraćeg razgledavanja mjesta i šetnje do Tribaljskog jezera, penjemo se pristupnim putem prema Stazi krša i kuša. Staza prolazi grebenom koji razdvaja dolinu Vinodol od Jadranske obale pa se cijelo vrijeme pružaju prekrasni pogledi na Vinodol s jedne te na more i otoke s druge strane. Staza krša i kuša dobila je ime po terenu kakvim prolazi (krš) i kaduljama (kuš), kojih na tom području ima u izobilju. Staza inače počinje u Novom Vinodolskom, a završava na sedlu Orljak između Jadranova i Drivenika, Mi ćemo ovaj put proći samo dio od Triblja do gradine Badanj, odakle ćemo se spustiti u Crikvenicu Ljubavnom cesticom, najpoznatijom Crikveničkom rekreacijskom šetnicom.

 

Trajanje hodnje: oko 4-5 sati. Duljina trase hoda: oko 12 km.

Zahtjevnost: kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički nezahtjevno.

 

Važna napomena: Staza krša i kuša ima nekoliko stjenovitih detalja pa je potreban oprez, osobito ako će stijene biti vlažne. Ako netko ima problema sa stjenovitim terenom, može odabrati alternativnu varijantu - šetnju lijepom, uređenom šetnicom uz potok Dubračinu, također od Triblja do Crikvenice.

Tijekom planinarenja nema opskrbljenih planinarskih ni ugostiteljskih objekata pa je hranu i piće potrebno ponijeti u ruksaku; po završetku hoda zadržat ćemo se u Crikvenici vjerojatno oko 2 sata pa, ako netko želi, može ručati u nekom restoranu.

U slučaju nepovoljne vremenske prognoze, izlet će se odgoditi za neki drugi datum.

Povratak u Svetu Nedelju predviđa se do 20:00.

 

Cijenu prijevoza određuju vozači osobnih automobila, ovisno o potrošnji goriva, iznosu cestarine i broju putnika u vozilu. Ako će se ići autobusima, cijena će vjerojatno biti do 100 kuna.

 

Informacije i prijave: 091 444 6080  (Željko) ili na sastancima PD Pinklec, utorkom od 19 sati u Društvenom domu Novaki, Sportska ulica 1 (na katu).

 

Izlet će se održati uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vezanih uz provođenje sportsko-rekreacijskih aktivnosti na otvorenom prostoru tijekom epidemije. 

 

Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (bezalkoholno, negazirano, min. 1,5 l), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema). Kompletan popis opreme dostupan je na web stranici PD Pinklec.

 

Važne napomene:

- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja

- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo  prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo

- zabranjeno bacanje opušaka u okoliš, za spremanje opušaka pušači neka ponesu limenu ili staklenu posudu s poklopcom

- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.