Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

9./10.4.2022. (sub/ned) Svilaja, Dinara

 

09 10042022 svilaja dinaraPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
organizira za polaznike opće planinarke škole i ostale članove jednodnevni planinarski izlet:
 
SVILAJA, DINARA
subota / nedjelja, 9./10. travnja 2022.
 
ODGAĐA SE ZBOG NEPOVOLJNE VREMENSKE PROGNOZE!
 
Mjesto okupljanja: Kod pošte u Svetoj Nedelji
Polazak (vrijeme): Subota 9.4.2022. u 5.30h
Način prijevoza: Bus
 
Trasa hoda: Kao u detaljima najave
Trajanje hoda (h): 1. dan 3-4 h, 2. dan 9-10 h
Duljina trase (km): 1. dan oko 10 km, 2. dan oko 16 km
Kondicijska zahtjevnost: 1. dan lagano, 2. dan teško
Tehnička zahtjevnost: Tehnički nezahtjevno
 
Obavezna oprema: planinarske cipele, ruksak, hrana, piće (bezalkoholno, negazirano, preporuka - 2 litre), kišna kabanica ili kišobran, vjetrovka ili jakna, rezervna majica i čarape, manji komplet za prvu pomoć, baterijska svjetiljka, novac
Dodatna oprema (preporučena): štapovi, čokolada, planinarska karta, kompas, foto-aparat
Obavezni dokumenti: osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, planinarska iskaznica
 
Informacija o smještaju: Smještaj u planinarskoj kući Orlove stine na Svilaji. Ponijeti vreću (ili bar posteljinu) za spavanje. Akontacija za smještaj se plaća prilikom prijave, a noćenje košta 50 kn za planinarska društva.
Informacija o prehrani: 1. dan: prijaviti se vodiču za ručak u planinarskoj kući. Cijena cca 40-45 kn. 2.dan je prehrana „iz ruksaka“
Opskrbljenost usputnih planinarskih ili ugostiteljskih objekata (hrana, piće): Moguće kratko usputno stajanje u Kninu za opskrbu i toalet, no samo iznimno radi trajanja ukrcaja i opskrbe većeg broja ljudi.
 
Okvirna cijena prijevoza: Cijena prijevoza će se definirati po zaključenju prijava
 
Vodič (ime i prezime): Predrag Lučić – Priša, Denis Ježdik
Informacije i prijave: 091 365 3943, mountainwolf@gmx.com, sastanci Društva...
 
 
Opis izleta: 
Drage planinarke, poštovani planinari,
Dinara je planinski masiv u smjeru sjeverozapad-jugoistok, istočno od Knina, a sjeverno od Perućkog jezera, koji u dužini od 84km dijeli hrvatsku obalu i Dalmaciju od kontinenta i Bosne.
Čak 13 vrhova na Dinari je više od 1500m, i spadaju u najviše vrhove Hrvatske, a najviši od njih je vrh Sinjal ili Dinara sa 1831m. Sa vrha, na kojem je geodetski stup i metalni križ, lijep je pogled na obližnji Troglav (najviši vrh masiva Dinare), dio srednje Dalmacije, Knin, Cetinsko polje te Peručko (Perućko) jezero.

Prvi dan: SVILAJA
Okupljanje i polazak je u subotu, 9. travnja 2022. u 5:30h sa parkirališta iza pošte u Svetoj Nedelji. Vozit ćemo se prema Kninu uz kratke usputne pauze, a zatim prema Hrvacama. Nakon pauze (kava) asfaltnom brdskom cestom iz Hrvaca na cesti Vrlika – Sinj idemo do Zelova. Vozimo se ili hodamo do planinarske kuće Orlove stine (n/v 1065 m) gdje pravimo pauzu i ostavljamo višak stvari potrebnih za noćenje.
(Zelovo ––) p.k Orlove stine Kunčeve staje Svilaja (n/v 1 50 8 m) 2 :30 h
Povratak sa vrha do planinarske kuće Orlove stine gdje je organizirana prehrana (unaprijed javiti vodiču).
 
Drugi dan: DINARA
Iz planinarske kuće, nakon pozdrava zastavi, čitanja dnevne zapovijedi, obavezne jutarnje tjelovježbe, make-up aktivnosti, i doručka ... krećemo prema Glavašu od kojeg krećemo sa hodanjem. Iznad sela Glavaša stara je gradina, a na pola puta do vrha zapušteno planinarsko sklonište Martinova košara, uređeno u bivšoj ljetnoj pastirskoj nastambi.
Cilj nam je najviši vrh Hrvatske, Sinjal ili Dinara, gdje slijedi odmor, razgledanje, fotkanje, žigosanje …
Selo Glavaš (n/v 545m), p. k. Glavaš (n/v 550m), p. s. Martinove košare (n/v 1 287 m), vrh Dinare Sinjal (n/v 1831m), te spust do p. k. Glavaš (n/v 550m) preko p.s Drago Grubać n/v 1 645 m)
Dužina staze je oko 16 km. Vrijeme uspona oko 6:00-6:30h sa kraćim odmorima (K3 / T1). Pri usponu, visinska razlika je oko 800m. Vraćamo se u Glavaš (cca 4:00h) gdje zbrajamo dojmove sa uspona na najviši planinski vrh u Hrvatskoj. Za ovaj dan prehrana je „iz ruksaka“.
Ovisno o prolaznom vremenu u povratku i entuzijazmu sudionika(ca) izleta, opcijski je omamljujući napitak u Zvonimirovom gradu ili negdje uz put, nakon čega slijedi povratak prema Svetoj Nedelji.
 
VAŽNO !! Uzeti dovoljno vode (2L/dan), te prikladnu obuću i odjeću za dva dana zimskog planinarenja! Ponijeti planinarsku iskaznicu sa markicom za 2022. godinu i vreću za spavanje za subotu.
Žigovi HPO: Vrh Sinjal / Dinara (n/v 1831m), vrh Svilaja (n/v 1508 m) – HPO vrhovi.
Zemljovid: Dinara, 40 HPS – SMAND, DINARA HGSS
 
Prijave primamo do 4. travnja 2022. do 13:00h, poradi organizacije prijevoza i smještaja. Informacije o vremenskoj prognozi, detaljima smještaja i prijevoza i prijavljeni će dobiti putem WhatsApp grupe Pinkleca. Planiramo (prema redoslijedu prijava) prijevoz autobusom. Prijavljenim se smatra planinar/ka koji uplati 150kn na ime akontacije smještaja i prijevoza.
 
Prijavom za izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vo diča. Vodiči imaju pravo izmjene programa izleta, obzirom na objektivne okolnosti na terenu.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama planinarenja upitajte svog planinarskog vodiča.
 
Planinarski pozdrav, Vaši vodiči, Denis i Priša
 
Važne napomene:
Izlet će se održati uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vezanih uz provođenje sportsko-rekreacijskih aktivnosti na otvorenom prostoru tijekom epidemije.
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- zabranjeno bacanje opušaka u okoliš, za spremanje opušaka pušači neka ponesu limenu ili staklenu posudu s poklopcom
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.