Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

14.10.2018. (nedjelja) Gorski kotar: Zeleni vir, Vražji prolaz

 
14102018 skradPLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
organizira za polaznike male planinarske škole i svoje članove jednodnevni izlet u
 
GORSKI KOTAR: Zeleni vir, Vražji prolaz
nedjelja, 14. 10. 2018.
 
Plan izleta:
- u 8 h polazak autobusom (cijena prijevoza 80 kn) s parkirališta iza pošte u Svetoj Nedelji; potrebno je doći nekoliko minuta ranije

- vožnja autocestom do Ravne gore i izlaz za Skrad (cca 1,5 h)
 
TRASA HODA:
- Skrad (700 m) – Zeleni vir (302 m, ulaznica: 25 kn) – Vražji prolaz – Skrad

VRIJEME HODA: 3 h (pauze nisu uračunate)
TEŽINA: kondicijski lagano, tehnički nezahtjevno

PREHRANA: iz ruksaka (tekućina,nešto hrane, energetske pločice) ili u izletištu Zeleni vir (potrebno javiti unaprijed zbog broja porcija). Preporučamo slane palačinke i štrudlu od borovnica.
 
- povratak u Svetu Nedelju do 19 h
 
VAŽNO! Polaznicima Male planinarske škole ulaznicu za Zeleni vir plaća društvo. Djeca mlađa od 7 godina NE PLAĆAJU ulaznicu.

14102018 skrad1Zeleni vir je izvor na dnu plitke, prostrane špilje čiji ulaz zatvaraju okomite stijene visoke 70 m niz koje se ruši slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Ime je dobio po zelenkastoj boji vode jezerca koje nastaje u špilji.
 
Vražji prolaz mnogi smatraju jednim od najljepših prizora u našoj zemlji. Kroz uski kanjon probija se potok Jasle koji je tisućama godina izjedao kamen da bi napravio prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja Muževa hižica. Ulaz u kanjon je pored Planinarskog doma istoimenog izletišta Zeleni Vir koji je proglašen priprodnim rezervatom 1962. godine.
I Zeleni vir i Vražji prolaz su glavne atrakcije i zaštićeni krajobraz grada Skrada.
 
Vodič: Petra Pavec; informacije i prijave: 091 517 38 38, Mladen Planinšek
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 2 i pol litre, bezalkoholno, negazirano), Isosport (negazirani), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, mlijeko/krema za zaštitu od sunca, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).

Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.