Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

mala skola plakat web

Kalendar aktivnosti

10.12.
utorak

Camino de Santiago, prezentacija putovanja (Kaja Marjanović).  Opširnije

 

15.12.
nedjelja
 

Medvednica: Sljemeizlet Male planinarske škole

Info: 091 517 3838 (Mladen). Opširnije 

17.12.
utorak
 

Božićni domjenak

22.12.
nedjelja
 

Slovenija

Info: 091 541 4554 (Petra) 

24.12.
utorak
 

Svetonedeljski bregi: ponoćka u kapeli sv. M. Magdalene

Info: 091 444 6080 (Željko) 

26.12.
četvrtak
 

Medvednica: rijeka i brdo (podsusedske šetnice)

Info: 091 465 6952 (Vlado) 

29.12.
nedjelja
 

Medvednica: od doma do doma

Info: 091 337 1091 (Denis) 

 

Plan izleta je informativnog karaktera i podložan je izmjenama.

 

Plan izleta za prosinac (pdf)

 

 fb

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

planinarski put okic plesivica

rekracijske staze7

foto albumi

Suradnja PD Pinklec i veterana "Tigrova"

 
DSC04267Počelo je, počelo! Prvi planinarski koraci veterana Tigrova, ako zanemarimo one iz ranih pa do sredine devedesetih, kad smo u nekoj skroz drugoj ulozi gazili po brdima Lijepe naše, učinjeni su u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine. Planinarska sekcija Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" tog je dana, u suradnji s Planinarskim društvom "Pinklec" iz Svete Nedelje, organizirala prvi planinarski izlet za veterane Tigrova i njihove obitelji.
 
Naš prvi planinarski cilj bio je vrh Viševica, koji se nalazi u Gorskom kotaru, točnije, unutar planinskog masiva Velike Kapele. Usput smo obišli špilju Vrelo, nekoliko kilometara udaljenu od goranskog naselja Fužine. Ta mala, ali vrlo lijepa špilja, otkrivena relativno kasno - tek pedesetih godina prošlog stoljeća, jedina je u Hrvatskoj prilagođena invalidima u kolicima.
 
DSC04225Po obilasku špilje, autobusi su nas prevezli do planinarskog doma "Vagabundina koliba", petnaestak kilometara udaljenog od Fužina, uz cestu Fužine - Novi Vinodolski. Dom je smješten na prostranoj planinskoj visoravni Ravno, između dva za planinare atraktivna vrha - Zagradskog vrha i Viševice. Nakon kraćih priprema za planinarenje, vrlo šarena povorka od gotovo sedamdeset planinara, što "Pinkleca", što "Tigrova", od djece predškolske dobi, preko učenika i studenata do penzića, uputila se prema 1428 metara visokom vrhu Viševici. Unatoč vrlo strmim usponima i mjestimično teškoj, neugodnoj kamenoj stazi, svi smo bili "na visini zadatka", pa smo već za malo više od dva sata uživali u prekrasnim pogledima koji se pružaju s travnatog vrha Viševice na sve četiri strane svijeta. Ni prohladan, na momente prilično jak vjetar nije uspio pokvariti dojmove, pa su se planinari nevoljko dizali na poziv vodiča za povratak prema planinarskom domu. Kako je Viševica smještena između mora, Velebita, Risnjaka, Bjelolasice i još mnogih zanimljivih geografskih objekata, pogledi s tog vrha su doista fascinantni i malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Nakon otprilike dva sata spuštanja, u planinarskom domu nas je već čekala maneštra s kobasom, tipičan planinarski ručak. Uslijedio je kratak odmor, koji su jedni iskoristili za boćanje, drugi za izležavanje i sunčanje na travi, a treći, kojima nije bilo dovoljno hodanja, za još malo šetnje u okolici planinarskog doma.

DSC04326Dojmovi s ovog prvog planinarskog izleta Tigrova bili su više nego pozitivni, što najbolje potkrepljuje činjenica da je u povratku prema Rakitju bilo vrlo veselo - busom su odzvanjale vesele planinarske pjesme, a već za lipanj su dogovorena dva sljedeća planinarska izleta: 9. lipnja Štirovača i Šatorina na Velebitu za sve planinare i 16. lipnja Sveto brdo, također na Velebitu, za malo jače hodače.

(Željko Hajtok, 21.5.2018.)

Foto album (Željko Hajtok)