Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Bosno moja, divna, mila...

 

livno konji1Ovogodišnji prvomajski vikend članovi Planinarskog društva "Pinklec" odlučili su provesti u susjednoj Bosni i Hercegovini. Glavni cilj bio je uspon na Cincar na livanjskom području.

 

Prvog dana, na putu za Livno, vozeći pokraj Knina, primijetili smo slap Krčić te svratili do njega i iznenadili se velikom količinom vode na slapu. Prizor je bio  predivan. Nastavili smo prema Livnu, prvo odredište je bilo selo Lištane, gdje nas je s marendom dočekao gospodin Ivan Rimac i pravo domaćinski ugostio. Ivan nam je prvi dan bio domaćin, upoznao nas je s rodnim krajem - Livnom, Livanjskim poljem, izvorom Dumana, vrilom Sturbe te nas iznenadio ručkom - pečenim odojkom na jezeru Mandak, gdje nam se pridružio i gospodin Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.


Nakon obilnog ručka uputili smo se pješice prema planinarskom domu Kruzi, gdje su nam domaćini, članovi Planinarskog društva Cincar, priredili dobrodošlicu (Hvala Ingi, Ireni, Perici i Damiru). Nakon male fešte i spavanja u domu, u 8 sati ujutro uputili smo se prema vrhu Cincara, 2006 m. Nakon 4 sata napornog planinarenja stigli smo do vrha i u oblake, odakle je pogled bio "za poželjeti". Nakon kratke stanke i slikanja uputili smo se prema domu i usput, na zadovoljstvo svih, sreli divlje konje koje smo hranili iz ruku, što nam je predstavljalo poseban užitak. U domu su nas dočekali ljubazni domaćini s obilnim ručkom. Poslije je uslijedila zaslužena fešta do kasno u noć.

 

Pošto smo uspješno odradili prethodna dva dana, odlučili smo se počastiti bonus izletom do Omiša. Dio grupe išao je na Omišku feratu, dok su ostali odlučili toćati noge u moru, uz osvježavanje hladnim pićem.


Bio je to izlet za svaku preporuku, koji treba prvom  prilikom ponoviti. Hvala svim sudionicima izleta, bili ste super ekipa. I još jednom hvala domaćinima iz PD Cincar i gospodinu Ivanu Rimcu.

 

(Ivica Bratić, svibanj 2023.)

 

Foto albumi:

29./30.4.2023. BiH: Livno, Cincar (foto: Manuela Košenski)

1.5.2023. Omiš: Via ferrata Fortica (foto: Manuela Košenski)