Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

Održano planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice

 
DSC04693aU subotu, 23. lipnja 2018. u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i Planinarskog društva "Pinklec" iz Svete Nedelje održano je treće planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice. Na ovogodišnjem je hodočašću četrdesettroje hodočasnika u dobi od jedanaest do sedamdeset godina u jednom danu propješačilo put dugačak gotovo pedeset kilometara.
 
Polazak je bio u pola pet ujutro od župne crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, odakle smo se spustili do Strmca te nastavilli preko Orešja do Podsuseda, gdje je bio prvi kraći predah. Nastavili smo ulicom Sutinska vrela, iz koje smo se uspeli do lovačkog doma na Bizeku, gdje je započeo planinarski dio hodočašća. Od Bizeka smo nastavili šumskim putevima i stazama do Glavice i Ponikvi, prateći najčešće planinarski put broj 1, te dalje do planinarskog doma Grafičar, gdje je bila malo dulja pauza za ručak. Od Grafičara smo nastavili preko Sljemena i Hunjke do Rumleca, odakle smo se spustili do Laza te nastavili cestom do Marije Bistrice, kamo smo stigli oko 21 sat.
 
DSC04600U Mariji Bistrici smo prenoćili u privatnom smještaju, a sljedećeg smo jutra dočekali ostale hodočasnike svetonedeljskog dekanata, koji su u svetište doputovali autobusima te zajedno s njima prohodali križni put i sudjelovali na misnom slavlju. Povratak je bio autobusima s ostalim hodočasnicima.
 
Premda prohodanih pedeset kilometara u jednom danu predstavlja izniman napor za organizam, prije svega za noge i koljena, svi smo na kraju bili vrlo sretni što smo unatoč tom naporu i bolnim nogama uspjeli ostvariti svoju nakanu pa smo se rastali uz pozdrav: Vidimo se dogodine!