Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

Završila Mala planinarska škola PD "Pinklec" 2018.

 
20181127 185206Planinarsko društvo "Pinklec" ove jeseni je četvrti put organiziralo Malu planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi. Škola je počela krajem rujna i trajala je dva mjeseca. Upisalo se 19 djece, a diplome je na kraju zaslužilo 14. Najmarljiviji polaznici škole bili su Petar Klobučar, Grga Setinšek, Kiara Vidić i Petar Babić, koji su za svoj trud, osim diplome, dobili i posebne nagrade.

Djeca su tijekom školovanja naučila da je planinarenje prije svega užitak, ali da bi doista bilo užitak, potrebno je steći neka znanja i pridržavati se nekih pravila. Naučili su da se u planinu nikada ne ide sam te da se nikog ne ostavlja samog u planini, zatim, kako se pripremiti za odlazak u planinu, kako se kretati u planini, kako izgledaju planinarske markacije, koje su opasnosti u planini, kako pozvati HGSS i još mnogo toga.

Osim kroz teorijsku nastavu, koja se održavala u prostorijama Planinarskog društva "Pinklec", znanje su stjecali i kroz vježbe i izlete. Tijekom škole održani su izleti na Samoborsko gorje, Gorski kotar, Kalnik, Strahinjščicu u Hrvatskom zagorju, na Donačku goru u Sloveniji i na Medvednicu.

Posebna je vrijednost male škole što su, osim polaznika škole, na izletima često sudjelovale cijele obitelji.

Planinarsko društvo "Pinklec" i dalje će redovito organizirati izlete primjerene obiteljima s djecom pa već u prosincu u ponudi imamo nekoliko zanimljivih izleta: Medvednica (9.12.), Trakošćan - Ravna gora u Hrvatskom zagorju (16.12.), Okić i Plešivica u Samoborskom gorju (23.12.), noćno planinarenje na ponoćku u kapeli Sv. Marije Magdalene iznad Male Gorice (24.12.), poslijepodnevna šetnja šumama i bregima u okolici Sv. Nedelje (26.12.), Samoborsko gorje (30.12.). Svi će navedeni izleti biti primjereni za djecu i roditelje. Navedenim izletima mogu se pridružiti i ostali građani, s ili bez djece. Sve što je u početku potrebno jest uplaćena članarina (od početka prosinca moći će se uplatiti članarina za 2019. godinu) i zadovoljavajuća obuća. Više o opremi može se saznati utorkom od 19 sati na sastancim PD "Pinklec" u Svetoj Nedelji, Stilinovićeva 7 (stara pošta).

Provedbu male škole pomogla je Sportska zajednica Grada Svete Nedelje donacijom od 2000 kuna, što je omogućilo da za polaznike škole školarina bude besplatna.