Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

plakat ops 2019 A3 ver5 krivulje1a

Kalendar aktivnosti

23.3.
subota
Plaški: Pohod "Dolinom i planinom"
Info: 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 
24.3.
nedjelja
Posavsko hribovje (Slo): Lisca, ferata
Info: 091 337 1091 (Denis)  Opširnije
 
31.3.
nedjelja
Svetonedeljski bregi - poslijepodnevna šetnja za građanstvo
Info: 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 
2.4.
utorak
Boris Čujić: 39 godina vertikale, predavanje
Info: 091 337 1091 (Denis)  Opširnije
 
5.-7.4.
pet-ned
Vlašić (BiH), Lašvanska dolina, Jajce
Info: 091 676 7232 (Ivica), 091 444 6080 (Željko)  Opširnije
 

 

 Plan izleta za ožujak (pdf)

 

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

 fb

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

8.7.2018. (nedjelja) VELEBIT: Štirovača, Šatorina

 
P8120028PLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
organizira jednodnevni planinarski izlet
 
VELEBIT: Štirovača, Šatorina (1622 m)
nedjelja, 8. srpnja 2018.
 
Plan izleta:
- u 6:00 polazak autobusom s parkirališta iza zgrade gradske uprave u Svetoj Nedelji; potrebno je doći nekoliko minuta ranije

- vožnja autocestom do izlaza Otočac, nastavak vožnje lokalnom cestom do mjesta Krasno, te uzdužnom velebitskom cestom do Štirovače
- 9:30 dolazak u Štirovaču
- 10:30 početak uspona na Šatorinu; uspon traje otprilike 2 i pol sata
- 13:00 dolazak na vrh
- 13:45 polazak s vrha; spuštanje traje nešto više od 2 sata
- 16:00 dolazak u Štirovaču
- 17:00 polazak sa Štirovače
- 20:30 dolazak u Sv. Nedelju (pauza na odmorištu Dobra)
 
P7165316Štirovača je 8 kilometara duga šumovita udolina na području srednjeg Velebita. U prošlosti je to bilo vrlo živo područje, na kojem su, osobito u ljetnim mjesecima boravili stočari i šumarski radnici. Poznata je po prekrasnim dolcima i okolnim šumama smreke, od kojih se neke ubrajaju u prašume sekundarnog tipa (minimalan utjecaj čovjeka). Među planinarima je Štirovača ipak najpoznatija po izvoru izvrsne pitke vode.
 
Šatorina je jedan od najljepših velebitskih vidikovaca i najviši vrh srednjeg Velebita. Sastoji se od dvije travnate glavice, među kojima je maleni dolac. Ime je najvjerojatnije nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. Put do vrha građen je slično kao i Premužićeva staza, dok se oko samog vrha poput spirale ovija lijepa staza. Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama.
 
Izlet je kondicijski umjereno zahtjevan, a tehnički nezahtjevan. Obavezno ponijeti nešto hrane i pića za pješački dio izleta sa sobom u ruksaku (min. 1,5 l vode, čokolada, energetski prutići).
Šatorina je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO), dnevnik je moguće nabaviti u Hrvatskom planinarskom savezu, Zagreb, Kozarčeva 22 (cijena 40 kn).

Na Štirovači će vjerojatno biti organiziran ručak pa je prilikom prijave za izlet potrebno navesti da li želite ručak.
 
Vodič: Željko Hajtok; informacije i prijave: 091 444 60 80, e-mail: zeljko.hajtok@gmail.com
Cijena prijevoza ovisit će o broju sudioika izleta i bit će objavljena naknadno.
 
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 2 i pol litre, bezalkoholno, negazirano), Isosport (negazirani), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, mlijeko/krema za zaštitu od sunca, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *nešto novaca (* obavezna oprema).

Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, vodič zadržava pravo promjene plana izleta i prilagodbe trase hodanja.