Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

mala skola plakat web

Kalendar aktivnosti

20.10.
nedjelja

Velebit: Zavižan

Izlet Male planinarske škole

Info: 091 517 3838 (Mladen)  Opširnije

 

27.10.
nedjelja

POHORJE (Slo)

Info: 091 337 1091 (Denis)

 

 

Plan izleta je informativnog karaktera i podložan je izmjenama.

 

Plan izleta za rujan (pdf)

Plan izleta za listopad (pdf)

 

Mala škola 2019.

 fb

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

15.7.2018. (nedjelja) SLAVONIJA: Dilj gora, Krndija

 
U nedjelju, 15. srpnja 2018. Planinarsko društvo Pinklec iz Svete Nedelje organizira jednodnevni planinarski izlet u Slavoniju: Dilj gora, Krndija.
 
15072018 slavonija
Okupljanje: u 6:00 sati, na parkiralištu iza pošte u Svetoj Nedelji
Prijevoz: autobusom, Sveta Nedelja - Slavonski brod (2 sata)
U Slavonskom brodu pauza u planinarskom domu Đuro Pilar oko pola sata za kavu ili šetnju i onda još 20 minuta vožnje do jezera Ljeskove vode.

Trasa hoda: Ljeskove vode - vrh Čardak (422m, HPO, 45 min hoda) - Sovsko jezero (350m, 2 sata hoda) - Ruševo (1 sat hoda)

U Ruševu nas čeka autobus i vozi nas u Kutjevo. Tu imamo odmor za ručak. Tko želi može ostati u Kutjevu a ostali se voze 30 minuta do prijevoja Međa. Od tuda hodamo na vrh Kapovac (790m, HPO, vrh Krndije) i nazad do autobusa (ukupno 1,5h hoda). Autobus nas vraća u Kutjevo.

Iz Kutjeva prema Svetoj Nedelji polazimo oko 18:30 sati
Dolazak u Svetu Nedjelju: do 21:00.

Vrijeme hoda: 5.15 sati za oba vrha ili 3.45 samo za Dilj goru
Težina: kondicijski lagano, tehnički nezahtjevno (izlet je prikladan i za djecu)
Prehrana: iz ruksaka i/ili u Kutjevu
Oprema: standardna planinarska, primjerena vremenskim uvijetima. Popis opreme na http://www.pd-pinklec.hr/index.php/planinarska-oprema

Informacije i prijave: 091/517 38 38, Mladen Planinšek
 
Planinarski dom "Đuro Pilar" (169m) uočljiv je izdaleka kao bijela stilski neobična zgrada, okružena bujnom šumom u području zvanom Brodsko Brdo. Dom je nazvan imenom osnivača HPD-a, rođenog Brođanina. S terase ispred doma širok je vidik na Slavonski Brod, Posavinu i Bosnu, a iza doma je šumarak sa stolovima i klupama za goste.
Izletište Ljeskove vode ili kraće Ljeskovac nalazi se na oko dvadesetak kilometara sjeverno od Slavonskog Broda. Već sama vožnja automobilom ili još bolje biciklom, kroz tipični slavonski ruralni krajobraz izletnicima pruža nezanemariv užitak. Na samom izletištu, smještenom unutar male kotline, osim prekrasnih šuma, izvora bistre vode i dva potoka, nalazi se umjetno jezero, tereni pogodni za rekreaciju, roštiljanje i odmor te uređeni parking.
 
Čardak je vrh na glavnom hrptu Dilj gore, označen visokom zidanom trigonometrijskom piramidom. Iako to nije najviši vrh Dilj gore, popularniji je od najviših Degmana i Cinkovca (oba vrha 461 m). S Čardaka na svaku od četiri strane svijeta odlazi markacija - sjeverno prema Boroviku, južno prema Ljeskovim vodama, zapadno prema Sovskom jezeru, a istočno prema Lipovici u istočnom Dilju. Vršni dio je livadica okružena šumom, s koje nema vidika, no vidik nadomješta 3 metra visoka drvena razgledna piramida na susjednom proplanku (100 m južnije).
 
Sovsko jezero. Otkako je Luka Ilić Oriovčanin još 1844. godine zabilježio i zapazio Sovsko jezero kao jedinstven i zanimljiv prirodni fenomen, interes stručnjaka, putopisaca, planinara i ljubitelja prirode nije prestajao. Sovsko jezero predstavlja jedinstven primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske. Izletnici koji žele jednodnevni odmor i rekreaciju na obroncima Dilja, ovdje na jezeru imaju zaista predivan kutak.
 
Kapovac je najviši vrh Krndije, planine koja je prirodni nastavak Papuka (Krndija od Papuka nije strogo odijeljena). Vrh je, kao i cijela planina, šumovit, a na njemu se nalazi izdaleka uočljiv televizijski odašiljač.