Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com;
sastanci utorkom od 19:00

Planinarske škole PD Pinklec Sveta Nedelja

 
DSC03348Planinarsko društvo Pinklec iz Svete Nedelje svake godine organizira opću planinarsku školu i malu planinarsku školu, odnosno školu za planinarski pomladak. Opću planinarsku školu organiziramo u proljeće, od travnja do lipnja i ona je namijenjena svim planinarima ili budućim planinarima, od 15 godina starosti na dalje.
 
DSC03340U općoj planinarskoj školi stječu se osnovna znanja i vještine koje su potrebne planinaru za pravilno i sigurno kretanje, odnoso boravak u planini i u prirodi općenito. Tijekom škole obrađuju se sljedeće nastavne cjeline: oprema za planinarenje, priprema za odlazak u planinu, kretanje u planinama, boravak u planini, prva pomoć, opasnosti u planinama, osnove spašavanja i HGSS, tehnička oprema, orijentacija, meteorologija, planinarska organizacija, zaštita prirode, povijest planinarstva, poznavanje planina, planinarska etika, čvorologija, osnove speleologije. Izobrazba uključuje 8 do 10 planinarskih izleta, od čega su obično dva dvodnevna ili višednevna te dvije vježbe: pokazna alpinistička vježba i vježba iz orijentacije. Uvjet za pristupanje ispitu je sudjelovanje na više od pola predavanja, izleta i vježbi. Vodiči izleta i predavači su iskusni vodiči PD Pinklec i instruktori Hrvatskog planinarskog saveza - Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Polaznici škole koji zadovolje uvjete i uspješno polože ispit dobivaju diplomi Hrvatskog planinarskog saveza, koja je uvjet za daljnju planinarsku izobrazbu, kao što je, npr. tečaj za planinarske vodiče.
 
DSC01030Malu planinarsku školu ili školu za planinarski pomladak organiziramo svake godine od rujna do studenog za djecu osnovnoškolske dobi. Teme su slične kao i u općoj planinarskoj školi, ali prilagođene djeci. Tijekom male planinarske škole organiziramo nekoliko izleta (obično svakog drugog vikenda), koji su također prilagođeni dječjem uzrastu. Po uspješno završenoj školi mali školarci također dobivaju diplome Hrvatskog planinarskog saveza.
 
Uvjet za upis u bilo koji od navedenih oblika planinarske izobrazbe jest članstvo u bilo kojem planinarskom društvu u Hrvatskoj.