Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

Kalendar aktivnosti


Za vrijeme Opće planinarske škole sastanci PD Pinklec održavat će se utorkom od 19:00 do 19:30., a predavanja pl. škole od 19:30 do 21:00.

 

26.5.
nedjelja
Posavsko hribovje: Mrzlica, izlet Opće pl. škole
Info: 091 541 4554 (Petra)  Opširnije
 
1.6.
subota
Svetonedeljski Breg, orijentacijska vježba Opće pl. škole
Info: 091 444 6080 (Željko)
 
2.6.
nedjelja
Karavanke: Golica, izlet Opće pl. škole
Info: 091 767 5389 (Marin)
 
8./9.6.
sub/ned
Kamniške Alpe, izlet Opće pl. škole
Info: 091 337 1091 (Denis)
 
22./23.6.
sub/ned
Planinarsko hodočašće Sveta Nedelja - Sljeme - Marija Bistrica
Info: 091 444 6080 (Željko)
 
29./30.6.
sub/ned
Ivanščica: planinarsko-glazbeno druženje na Belecgradu, uspon na vrh Ivanščice
Info: 091 444 6080 (Željko)

 

 Plan izleta od travnja do lipnja (pdf)

 

 fb

 

picoruivo3a

MADEIRA 2020.

 

 

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

5. - 7. travnja 2019. (petak - nedjelja) Vlašić, Lašvanska dolina, Jajce (BiH)

 
vlasic5PLANINARSKO DRUŠTVO "PINKLEC" SVETA NEDELJA
organizira za članove Društva planinarski izlet u BiH
 
VLAŠIĆ, Lašvanska dolina, Jajce (BiH)
5. - 7. travnja 2019. (petak - nedjelja)
 
PLAN IZLETA:
 
PETAK, 5.4.2019.
- u 16:00 polazak s parkirališta iza pošte u Svetoj Nedelji; potrebno je doći desetak minuta ranije
- prijevoz: bus (35 mjesta)
- vožnja autocestom do Nove Gradiške te preko Banja Luke do Travnika
- planirani dolazak u Travnik do 22 h, smještaj u motelu Carousel (Bila, 9 km od Travnika)
 
SUBOTA, 6.4.2019.
- doručak u motelu Carousel
- prijevoz minibusom do platoa Galica (oko 1500 mnv)
- planinarenje do Paljenika, najvišeg vrha Vlašića (1943 mnv) i Vlaške gomile, drugog po visini vrha (1919 mnv), Ljute grede (1744 mnv), šetnja platoom Galica do kapele sv. Marije Snježne, iznad koje se nalazi najljepši vidikovac na Vlašiću, Paklarske stijene
- ručak u planinarskom domu motela Carousel na Ljutoj gredi
- ukupno 7 - 8 sati laganog hoda; planinarska tura je kondicijski umjereno zahtjevna, a tehnički nezahtjevna
- u poslijepodnevnim satima spuštanje minibusom do motela i priprema za obilazak Travnika
- oko 18 h odlazak minibusom do Travnika, obilazak grada i večera
- povratak u motel
 
NEDJELJA, 7.4.2019.
- doručak u motelu Carousel, pakiranje i polazak minibusom do Jajca
- obilazak turističkih znamenitosti Lašvanske doline i Jajca (slapovi Plive u Jajcu, Most ljubavi na Plivskom jezeru, jajački mlinovi, Etno selo Čardaci u Vitezu itd.)
- ručak u Jajcu ili Vitezu i povratak u Sv. Nedelju
- dolazak u Sv. Nedelju oko 21:00
 
CIJENA:
- prijevoz: 240 kn (izračun na bazi 25 planinara, u slučaju većeg broja putnika cijena prijevoza se smanjuje)
- smještaj: 280 kn (2 noćenja + 2 doručka)
U troškove izleta potrebno je ukalkulirati cijene ostalih obroka (ručkovi i večere), što će sudionici izleta plaćati individualno u ugostiteljskim objektima.
 
INFORMACIJE: Ivica Bratić, 091 676 72 32 i Željko Hajtok, 091 444 60 80.
- e-mail: zeljko.hajtok@gmail.com
Prijave i uplate: utorkom od 19:00 u prostorijama Društva, Sveta Nedelja, Stilinovićeva 7.
Prilikom prijave za izlet potrebno je uplatiti akontaciju u iznosu 300 kuna. Ostatak do punog iznosa potrebno je uplatiti do 31. ožujka.
 
Preporučena oprema: *planinarske cipele, *ruksak, štapovi, *hrana, *piće (barem 1 i pol litra, bezalkoholno, negazirano), čokolada, kišna kabanica ili kišobran, *vjetrovka ili jakna, *rezervna majica i čarape, *osobna iskaznica, *zdravstvena iskaznica, *planinarska iskaznica, *manji komplet za prvu pomoć, planinarska karta, kompas, *baterijska svjetiljka, *pribor za osobnu higijenu, *papuče za hotel, *nešto novaca (* obavezna oprema).
 
Važne napomene:
- kako bi izbjegli eventualne nezgode, pridržavajte se pravila prilikom kretanja u planini
- neodgovarajuća oprema povećava mogućnost ozljeđivanja
- odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča; Društvo ne preuzima odgovornost u slučaju nezgode tijekom putovanja ili planinarenja
- svi sudionici izleta dužni su poštivati osnovne norme planinarske etike: hodamo u grupi, odn. ne izdvajamo se iz grupe, tempo hoda prilagođujemo najsporijima, nikoga ne ostavljamo samog u planini, ne skrećemo s označenih staza, ne ugrožavamo prirodu (biljni i životinjski svijet), ne uništavamo tuđu imovinu, ne bacamo otpatke (uključujući opuške), poštujemo opće norme kulturnog ponašanja prilikom međusobnog ophođenja i ophođenja prema usputnim prolaznicima, planinarima ili stanovnicima mjesta kroz koja prolazimo
- u slučaju lošeg vremena ili nekih drugih nepredvidivih okolnosti, organizator zadržava pravo promjene plana izleta, prilagodbe trase hodanja, kao i cijene izleta.
 
vlasic2VLAŠIĆ je planina u srednjoj Bosni. Prostire se većim dijelom u općini Travnik. Njegov je najveći vrh Paljenik (ili Opaljenik, 1.943 m). Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela. Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.
Vlašić je, s nadmorskom visinom od 1943 metra, jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini.
 
travnik5TRAVNIK je grad u središnjoj Bosni i Hercegovini, 90 km sjeverozapadno od Sarajeva, te je ujedno glavni grad Županije Središnja Bosna. Poznat je po tome što je bio prijestolnica bosanskih kraljeva u srednjem vijeku, a kasnije i osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i velik dio njegovog kulturnog nasljeđa datira iz tog perioda. Općina Travnik omeđena je s devet općina: na jugu Bugojnom, Novim Travnikom i Vitezom, na istoku Zenicom, na sjeveru Teslićem, Kotor Varoši, Skender Vakufom, na zapadu Jajcem i Donjim Vakufom. Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine.
 
jajce1JAJCE je naselje i sjedište istoimene općine u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na ušću rijeke Plive u Vrbas. Jajce je jedno od najznačajnijih mjesta u povijesti Bosne. Povijesna gradska jezgra Jajca je 2008. nominirana 2008. za listu svjetske baštine UNESCO-a, a 2009. kandidatura je povučena. Jajce se prvi put spominje u srednjem vijeku, 1396. godine. Tu je bila rezidencija bana (potkralja) Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a kasnije raznih bosanskih kraljeva. Tu je pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, 1463. godine.
 
cardaci5LAŠVANSKA DOLINA - Dolina rijeke Lašve proteže se od jugoistočnih padina planine Vlašić (iznad Travnika) do Busovače. Ova se dolina formirala na 390 – 480 m nadmorske visine. Od sutjeske Lašve poslije Travnika, pa do sutjeske prije Kaonika, Lašvansko polje dugo je oko 17 km, a širina mu je različita i iznosi prosječno 3 km. Zbog važnog geografskog položaja, dolina Lašve je uvijek bila frekventna prometnica, koja prirodno spaja dolinu rijeke Bosne na istoku, s dolinom rijeke Vrbasa na zapadu. Tragovi naselja na prostoru Travnika sežu u daleku prošlost, kada su Kelti, Iliri i Rimljani ispirali zlato iz Lašve. U zadnje vrijeme Lašvanska dolina, zahvalujući prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima, postaje sve značajnije turističko odredište u Središnje Bosne. Jedna od zanimljivijih destinacija je Etno selo Čardaci u Vitezu.
 
 
Fotografije:
Vlašić:
vlasic1 vlasic2 vlasic3 vlasic4 vlasic5
 
Travnik:
travnik1 travnik2  travnik4 travnik5 travnik6 travnik7 
 
Jajce:
jajce1 jajce4 jajce5 jajce6 jajce7 jajce8
 
Etno selo Čardaci (Vitez):
cardaci5 cardaci3 cardaci4 cardaci2
 
Motel Carousel:
carousel4 carousel2 carousel2a carousel2b carousel1a carousel7 carousel9