Planinarsko društvo
P I N K L E C
Sveta Nedelja
Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja (stara pošta)
e-pošta: pinklec.info@gmail.com; sastanci utorkom od 19:00

Kalendar aktivnosti

30.9.
nedjelja
SAMOBORSKO GORJE: Sv. Bernard, V. Lovnik, Japetić, izlet Male pl. škole
Info: 091 517 38 38 (Mladen Planinšek)
5.-8.
10.
pet-pon
DALMACIJA: Kamešnica, Svilaja, Mosor, Trtar, Vilaja
Info: 091 517 38 38 (Mladen Planinšek)  Opširnije...
14.10.
nedjelja
GORSKI KOTAR: Zeleni vir, Vražji prolaz, izlet Male pl. škole
Info: 091 517 38 38 (Mladen Planinšek)
21.10.
nedjelja
KALNIK, izlet Male pl. škole
Info: 091 517 38 38 (Mladen Planinšek)

 

Plan izleta za rujan (pdf)

 

 fb

planinarske skole6

planinarske price6

planinarski put svn okic6

rekracijske staze7

foto albumi

Sveta Nedelja iz perspektive jednog planinara

 
DSCN0106Vozite li se od Zagreba prema Samoboru cestom koju još uvijek, po navici, zovemo Betonskom cestom, nekoliko kilometara prije ulaska u Samobor, s vaše lijeve strane, sa zelenog brežuljka pozdravit će vas crkva Presvetog Trojstva, spomenik koji već nekoliko stoljeća ponosno pozdravlja sve putnike koji prolaze ovim putem. Jedna priča koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno kazuje kako se za neke davne poplave Sava izlila iz svojeg korita sve do već spomenutog zelenog brežuljka, a kad se povukla ispod brežuljka je ostao kip Presvetog Trojstva koji je voda sa sobom donijela. Mještani su to shvatili kao Božji glas i na brežuljku su sagradili crkvu. Otada je crkva bila središte okupljanja mještana iz svih okolnih sela, a mjesto gdje je sagrađena nazvano je Sveta Nedelja.
 

Opširnije...

Održano planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice

 
DSC04693aU subotu, 23. lipnja 2018. u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i Planinarskog društva "Pinklec" iz Svete Nedelje održano je treće planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice. Na ovogodišnjem je hodočašću četrdesettroje hodočasnika u dobi od jedanaest do sedamdeset godina u jednom danu propješačilo put dugačak gotovo pedeset kilometara.

Opširnije...

Željko Hajtok: Bitorajske zgode i nezgode

 
bitoraj vrhPo mnogo čemu je poseban Burni Bitoraj, brdo dugačkog bila koje se, kao dio masiva Velike Kapele, nalazi u srcu Gorskog kotara. Između ostaloga, poseban je i po imenu, koje dovoljno govori o tome što planinara čeka gore na njegovim vrhovima, među kojima je najviši Bitoraj, od razine mora viši prema nekim izvorima za 1386, prema drugima za 1385 metara. Taj će vas vrh iznenaditi prekrasnim pogledima, ali vrlo često i snažnom burom koja će se preko svake odjeće probiti do kostiju i koja ne dozvoljava dugotrajno uživanje u spomenutim pogledima.

U zavjetrini najvišeg vrha, na manjem idiličnom proplanku, smješteno je planinarsko sklonište "Bitorajka", lijepa drvena kućica koju je sredinom osamdesetih izgradilo Planinarsko društvo "Bitoraj" iz Zagreba.

Opširnije...

Barica Miletić: Alpe za početnike i ostale

 
slap rinka orlovo gnijezdoZa vrijeme nekih mojih šetnji po Kamniškim alpama pogled bi mi odlutao do nekakvog slapa u daljini - kažu to ti je slap Rinka. I tko će se pobrinuti da ja to vidim izbliza ako ne Pinkleci. Tako se točno godinu dana nakon mog zadnjeg posjeta tom kraju našlo devet hrabrih i kombijem uputilo u Logarsku dolinu. Samo što su se odonda desile neke nezgodne stvari - meni je istekla garancija, a i Joško je bio na servisu, pa je dogovor bio da nas dvoje idemo koliko možemo, a ostali pravac Kamniško sedlo.

Opširnije...

8. pohod "Pinklec na pleča"

 
IMG 3488- 200 porcija graha za 200 dobronamjernih planinara iz 21 planinarskog društva.
- 3 pozadinska igrača, taman za koju partiju bele, u očekivanju prvih žednih hodača.
- 7 vodiča koji su trčkarali od prvog do zadnjeg u koloni poput ovčara što brine o svom stadu.
- 5 srebrnih značaka i 9 brončanih svečano podjeljeno na kraju dana.
- 2 GSS-ovca, teleportirana u svakom trenutku na svakom križanju.
 
Dan 6. u mjesecu svibnju 2018., pohod 8. od kada Pinkleci postoje.

Opširnije...

Suradnja PD Pinklec i veterana "Tigrova"

 
DSC04267Počelo je, počelo! Prvi planinarski koraci veterana Tigrova, ako zanemarimo one iz ranih pa do sredine devedesetih, kad smo u nekoj skroz drugoj ulozi gazili po brdima Lijepe naše, učinjeni su u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine. Planinarska sekcija Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" tog je dana, u suradnji s Planinarskim društvom "Pinklec" iz Svete Nedelje, organizirala prvi planinarski izlet za veterane Tigrova i njihove obitelji.

Opširnije...

Ivana Jaklenec: Neponovljivo iskustvo Velebita

 
ivana velebitKrećemo iz Svete Nedelje ranom zorom mini kombijem. Pod vodstvom Željka Hajtoka tu smo Željko Avdagić, Joso, Igor, Tihomir, Barica, Joško i ja. U kombiju dečki izmjenjuju priče iz rata. Ja malo spavam. Stižemo u Paklenicu. Rastajemo se od Joška i Barice koji ostaju u Starigradu na kupanju. Kupujemo ulaznice za nacionalni park, slikamo se i krećemo u našu pustolovinu.

Pakao Male Paklenice
Krećemo putem Male Paklenice do našeg cilja Ivinih Vodica. Na početku naše staze stoji natpis: „Upozorenje! Zabranjeno penjanje! Zahtjevna planinarska staza! Samo za iskusne planinare!" Zvuči obeshrabrujuće.

Opširnije...