Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Održan 1. susret malih planinara Hrvatske

 
U subotu 23. rujna 2023. u Brodskom Drenovcu je održan 1. susret malih planinara Hrvatske. Susretu su se pridružili i polaznici Male planinarske škole PD "Pinklec" Sveta Nedelja. Na tom hvalevrijednom projektu prisustvovalo je tristotinjak djece iz raznih dijelova Hrvatske, a susret se održao pod pokroviteljstvom HPS-a i Udruge slavonskih planinara. Usprkos lošim vremenskim uvjetima, djeca su se natjecala u raznim disciplinama. Naši mali Pinkleci osvojili su četiri prva mjesta - skakanje u vreći, nošenje lopte bez pomaganja ruku, trčanje s ruksacima i, ono najvažnije i najzahtjevnije, prvo mjesto osvojili su u uplitanju čvorova. Imali su veliku podršku vodiča koji su bili s njima - Samir, Željko, Miro i Tomislav, koji su, kao i ostali članovi društva, jako ponosni na njih.

Opširnije...

Na svetonedeljskim bregima održana orijentacijska vježba za planinarske vodiče

 

IMG 20230930 100514U subotu 30. rujna 2023. na svetonedeljskim bregima održana je vježba planinarske orijentacije za planinarske vodiče. Vježbu je za Stanicu planinarskih vodiča Zagreb organiziralo i provelo Planinarsko društvo "Pinklec".

Kako bi sve prošlo bez zastoja, cijeli tjedan smo pripremali poligon, određivali točke, mjerili azimute, zapisivali, vodili dnevnik kako bi vježba bila što bolje odrađena.

Na vježbi se skupilo 24 vodiča, pripravnika i instruktora i u 9 sati krenuo je prvi dio vježbe - određivanje stojne točke, koju svi odradiše bez problema. Nakon prve uvijek dolazi druga, pa tako krenusmo na drugi zadatak ove vježbe - označavanje položaja kontrolnih točaka na karti te pokret u traženje istih. Svaki vježbenik je imao svoj zadatak, tako da nije moglo biti prepisivanja 😬. E tu je krenula avantura - dok su ostali tražili svoje kontrolne točke i vodili bitku s komarcima koji su dostigli veličinu vrapca, nas 6 iz organizacijskog odbora ostalo je na startu te smo brzinom munje narezali domaćih kobasa i ostalih narezaka, dok nikog nema.

Opširnije...

Bosno moja, divna, mila...

 

livno konji1Ovogodišnji prvomajski vikend članovi Planinarskog društva "Pinklec" odlučili su provesti u susjednoj Bosni i Hercegovini. Glavni cilj bio je uspon na Cincar na livanjskom području.

 

Prvog dana, na putu za Livno, vozeći pokraj Knina, primijetili smo slap Krčić te svratili do njega i iznenadili se velikom količinom vode na slapu. Prizor je bio  predivan. Nastavili smo prema Livnu, prvo odredište je bilo selo Lištane, gdje nas je s marendom dočekao gospodin Ivan Rimac i pravo domaćinski ugostio. Ivan nam je prvi dan bio domaćin, upoznao nas je s rodnim krajem - Livnom, Livanjskim poljem, izvorom Dumana, vrilom Sturbe te nas iznenadio ručkom - pečenim odojkom na jezeru Mandak, gdje nam se pridružio i gospodin Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Opširnije...

Hrastovička gora – godina druga

 

14012023 hrastovickagoraKrenuli smo dok je još bilo rano. Prerano. Obećah sebi da ću putem ubiti oko, ali naravno, nisam. Žulj vozi. I vodi izlet, jer se Samir razbolio. Bio je baš žalostan što ne može ići. A sve je s Jopom pripremal i organiziral. Ja sam, nevoljko, preuzela financije. Donacije za grah i donacije za djevojčicu.

Stigavši pred Petrinju, sjećanja su počela navirati. Dok smo prolazili autom, slike su se nizale. Jedna gora od druge. Razrušene kuće i zgrade, oštećeni krovovi, kontejneri i druga, privremena polurješenja. Iako smo prošle godine vidjeli sve te štete i tuge, ovaj mi je put sve teže palo. Jer, malo je toga napravljeno. Premalo. Suze sam poskrivečki brisala, da me Orka ne skuži. Ona je prvi puta, od potresa, u Petrinji. A Petrinja nam je dobro poznata. I draga. Moja je šogorica Sanja rodom iz Petrinje. Njena obitelj i dalje živi ovdje. Zato je Samir angažirao Sanjinu sestru Davorku, učiteljicu u OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, da sa svojim kolegicama i kolegama pronađu jedno dijete kojem bi mi pomogli i malo olakšali zimu i vrijeme dok čekaju da država konačno odradi svoj dio. To je bio težak zadatak, jer na tom području ima jaaaako puno potrebitih.

Opširnije...

Hrastovica - godinu poslije

 
DSC00441„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku za ništa! Ljudi, idemo pomoći stradalima na Banovinu....“
 
Tako je sve krenulo 29.12.2020. godine.  Javila se ekipa iz PD "Pinklec" Sveta Nedelja i krenuli smo zajedno u akciju. Ruke su nam bile vrijedne, srca velika, a povremeno i oči pune suza. Tako je nastalo jedno iskreno prijateljstvo, u ime kojeg organiziramo ovaj zajednički izlet.
 
Ovim je riječima najavio izlet na Hrastovičku goru Josip Jopa Lukinić, Karlovčanin, član HPD "Gora" iz Zagreba. Na njegov poziv da se krene u pomoć stradalima u potresu na Banovini odazvalo se, među ostalima, nekoliko članova PD "Pinklec" iz Svete Nedelje i ekipa je već 1. siječnja 2021., nekoliko dana nakon razornog potresa, radila na sanaciji krovova u Hrastovici kraj Petrinje. I, kako reče Jopa, nastalo je iskreno prijateljstvo, prijateljstvo koje je rezultiralo dogovorom kako će se za godinu dana naći barem na piću u ovom istom kraju kojem su se nesebično stavili na raspolaganje prvih dana te teške 2021. godine.
 

Opširnije...

Završila Mala planinarska škola PD "Pinklec" 2018.

 
20181127 185206Planinarsko društvo "Pinklec" ove jeseni je četvrti put organiziralo Malu planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi. Škola je počela krajem rujna i trajala je dva mjeseca. Upisalo se 19 djece, a diplome je na kraju zaslužilo 14. Najmarljiviji polaznici škole bili su Petar Klobučar, Grga Setinšek, Kiara Vidić i Petar Babić, koji su za svoj trud, osim diplome, dobili i posebne nagrade.

Djeca su tijekom školovanja naučila da je planinarenje prije svega užitak, ali da bi doista bilo užitak, potrebno je steći neka znanja i pridržavati se nekih pravila. Naučili su da se u planinu nikada ne ide sam te da se nikog ne ostavlja samog u planini, zatim, kako se pripremiti za odlazak u planinu, kako se kretati u planini, kako izgledaju planinarske markacije, koje su opasnosti u planini, kako pozvati HGSS i još mnogo toga.

Opširnije...

Održan drugi izlet male planinarske škole PD Pinklec u Zeleni vir i Vražji prolaz pokraj Skrada

 
DSC05699U nedjelju, 14. listopada 2018. održan je drugi izlet male planinarske škole u organizaciji Planinarskog društva Pinklec. Cilj je ovaj put bio upoznavanje polaznika škole i ostalih planinara s jednim od najzanimljivijih kutaka Gorskog kotara i Lijepe Naše - Zelenog vira i Vražjeg prolaza pokraj Skrada. U Skradu se oko 10 sati prije podne okupilo ukupno 74 planinara, što polaznika male škole i njihovih roditelja, što ostalih članova Društva i gostiju iz drugih društava.
 
Za razliku od većine planinarskih izleta gdje se najprije penjemo do cilja, najčešće nekog vrha, a potom spuštamo, ovaj put je bilo obrnuto - najprije se valjalo spustiti atraktivnom, ali vrlo strmom stazom do Zelenog vira i istoimenog izletišta, gdje su polaznici male škole uvježbavali podizanje šatora i vezanje čvorova, a spretnost su morali dokazati i u prigodnoj igri. 

Opširnije...