Stilinovićeva 7, 10431 Sveta Nedelja
e-pošta: pinklec.info@gmail.com
sastanci utorkom od 19:00

Hrastovička gora – godina druga

 

14012023 hrastovickagoraKrenuli smo dok je još bilo rano. Prerano. Obećah sebi da ću putem ubiti oko, ali naravno, nisam. Žulj vozi. I vodi izlet, jer se Samir razbolio. Bio je baš žalostan što ne može ići. A sve je s Jopom pripremal i organiziral. Ja sam, nevoljko, preuzela financije. Donacije za grah i donacije za djevojčicu.

Stigavši pred Petrinju, sjećanja su počela navirati. Dok smo prolazili autom, slike su se nizale. Jedna gora od druge. Razrušene kuće i zgrade, oštećeni krovovi, kontejneri i druga, privremena polurješenja. Iako smo prošle godine vidjeli sve te štete i tuge, ovaj mi je put sve teže palo. Jer, malo je toga napravljeno. Premalo. Suze sam poskrivečki brisala, da me Orka ne skuži. Ona je prvi puta, od potresa, u Petrinji. A Petrinja nam je dobro poznata. I draga. Moja je šogorica Sanja rodom iz Petrinje. Njena obitelj i dalje živi ovdje. Zato je Samir angažirao Sanjinu sestru Davorku, učiteljicu u OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, da sa svojim kolegicama i kolegama pronađu jedno dijete kojem bi mi pomogli i malo olakšali zimu i vrijeme dok čekaju da država konačno odradi svoj dio. To je bio težak zadatak, jer na tom području ima jaaaako puno potrebitih.

Opširnije...

Bosno moja, divna, mila...

 

livno konji1Ovogodišnji prvomajski vikend članovi Planinarskog društva "Pinklec" odlučili su provesti u susjednoj Bosni i Hercegovini. Glavni cilj bio je uspon na Cincar na livanjskom području.

 

Prvog dana, na putu za Livno, vozeći pokraj Knina, primijetili smo slap Krčić te svratili do njega i iznenadili se velikom količinom vode na slapu. Prizor je bio  predivan. Nastavili smo prema Livnu, prvo odredište je bilo selo Lištane, gdje nas je s marendom dočekao gospodin Ivan Rimac i pravo domaćinski ugostio. Ivan nam je prvi dan bio domaćin, upoznao nas je s rodnim krajem - Livnom, Livanjskim poljem, izvorom Dumana, vrilom Sturbe te nas iznenadio ručkom - pečenim odojkom na jezeru Mandak, gdje nam se pridružio i gospodin Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Opširnije...

Hrastovica - godinu poslije

 
DSC00441„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku za ništa! Ljudi, idemo pomoći stradalima na Banovinu....“
 
Tako je sve krenulo 29.12.2020. godine.  Javila se ekipa iz PD "Pinklec" Sveta Nedelja i krenuli smo zajedno u akciju. Ruke su nam bile vrijedne, srca velika, a povremeno i oči pune suza. Tako je nastalo jedno iskreno prijateljstvo, u ime kojeg organiziramo ovaj zajednički izlet.
 
Ovim je riječima najavio izlet na Hrastovičku goru Josip Jopa Lukinić, Karlovčanin, član HPD "Gora" iz Zagreba. Na njegov poziv da se krene u pomoć stradalima u potresu na Banovini odazvalo se, među ostalima, nekoliko članova PD "Pinklec" iz Svete Nedelje i ekipa je već 1. siječnja 2021., nekoliko dana nakon razornog potresa, radila na sanaciji krovova u Hrastovici kraj Petrinje. I, kako reče Jopa, nastalo je iskreno prijateljstvo, prijateljstvo koje je rezultiralo dogovorom kako će se za godinu dana naći barem na piću u ovom istom kraju kojem su se nesebično stavili na raspolaganje prvih dana te teške 2021. godine.
 

Opširnije...

Završila Mala planinarska škola PD "Pinklec" 2018.

 
20181127 185206Planinarsko društvo "Pinklec" ove jeseni je četvrti put organiziralo Malu planinarsku školu za djecu osnovnoškolske dobi. Škola je počela krajem rujna i trajala je dva mjeseca. Upisalo se 19 djece, a diplome je na kraju zaslužilo 14. Najmarljiviji polaznici škole bili su Petar Klobučar, Grga Setinšek, Kiara Vidić i Petar Babić, koji su za svoj trud, osim diplome, dobili i posebne nagrade.

Djeca su tijekom školovanja naučila da je planinarenje prije svega užitak, ali da bi doista bilo užitak, potrebno je steći neka znanja i pridržavati se nekih pravila. Naučili su da se u planinu nikada ne ide sam te da se nikog ne ostavlja samog u planini, zatim, kako se pripremiti za odlazak u planinu, kako se kretati u planini, kako izgledaju planinarske markacije, koje su opasnosti u planini, kako pozvati HGSS i još mnogo toga.

Opširnije...

Održan drugi izlet male planinarske škole PD Pinklec u Zeleni vir i Vražji prolaz pokraj Skrada

 
DSC05699U nedjelju, 14. listopada 2018. održan je drugi izlet male planinarske škole u organizaciji Planinarskog društva Pinklec. Cilj je ovaj put bio upoznavanje polaznika škole i ostalih planinara s jednim od najzanimljivijih kutaka Gorskog kotara i Lijepe Naše - Zelenog vira i Vražjeg prolaza pokraj Skrada. U Skradu se oko 10 sati prije podne okupilo ukupno 74 planinara, što polaznika male škole i njihovih roditelja, što ostalih članova Društva i gostiju iz drugih društava.
 
Za razliku od većine planinarskih izleta gdje se najprije penjemo do cilja, najčešće nekog vrha, a potom spuštamo, ovaj put je bilo obrnuto - najprije se valjalo spustiti atraktivnom, ali vrlo strmom stazom do Zelenog vira i istoimenog izletišta, gdje su polaznici male škole uvježbavali podizanje šatora i vezanje čvorova, a spretnost su morali dokazati i u prigodnoj igri. 

Opširnije...

Sveta Nedelja iz perspektive jednog planinara

 
DSCN0106Vozite li se od Zagreba prema Samoboru cestom koju još uvijek, po navici, zovemo Betonskom cestom, nekoliko kilometara prije ulaska u Samobor, s vaše lijeve strane, sa zelenog brežuljka pozdravit će vas crkva Presvetog Trojstva, spomenik koji već nekoliko stoljeća ponosno pozdravlja sve putnike koji prolaze ovim putem. Jedna priča koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno kazuje kako se za neke davne poplave Sava izlila iz svojeg korita sve do već spomenutog zelenog brežuljka, a kad se povukla ispod brežuljka je ostao kip Presvetog Trojstva koji je voda sa sobom donijela. Mještani su to shvatili kao Božji glas i na brežuljku su sagradili crkvu. Otada je crkva bila središte okupljanja mještana iz svih okolnih sela, a mjesto gdje je sagrađena nazvano je Sveta Nedelja.
 

Opširnije...

Održano planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice

 
DSC04693aU subotu, 23. lipnja 2018. u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i Planinarskog društva "Pinklec" iz Svete Nedelje održano je treće planinarsko hodočašće od Svete Nedelje preko Sljemena do Marije Bistrice. Na ovogodišnjem je hodočašću četrdesettroje hodočasnika u dobi od jedanaest do sedamdeset godina u jednom danu propješačilo put dugačak gotovo pedeset kilometara.

Opširnije...